Ønskeliste Ønskeliste
Menu Menu

Højstole

Filter
Farvegruppe
  1. beigeblåbrunfarvetgennemsigtiggrågrøngulguldhvidlillalyserødorangerødsortsølv
Materiale

Rådgivning om køb af højstol til dit barn

En højstol er et vigtigt køb i et barns liv. Den gør det muligt for de små at deltage i et af familiens vigtige ritualer og giver børnene en siddeplads, der passer til dem. I den kommercielle handel findes og reklameres der for en masse forskellige modeller. Vores rådgivning hjælper dig med at skabe dig et første overblik og besvarer følgende spørgsmål:

Hvad skal man bruge en højstol til?

For mange familier er det et vigtigt punkt på dagsordenen at spise sammen, og de små børn vil også gerne være med. En højstol kan stilles hen til spisebordet, så barnet kan betragte familiemedlemmerne. En almindelig stol giver ikke nok støtte til barnet, og der ydes ikke nogen sikkerhed, hvorimod en babyhøjstol har forskellige elementer, der fx forhindrer barnet i at kunne rutsche ud. På den måde får babyen den nødvendige stabilitet i en højstol til at kunne sidde i opret stilling. Højstole er designet specielt til små børns behov. De har seler og sikkerhedsbøjler og er desuden nemme at rengøre. Diverse tilbehør som fx sædeindsatser hjælper med at tilpasse stolen til barnets individuelle behov.

Fra hvornår har man brug for en højstol til børn?

Tommelfingerreglen er, at barnet skal kunne sidde selv i opret stilling i ca. 15 minutter, før det må sidde i en babyhøjstol og spise med ved middagsbordet. De fleste børn er klar til det, når de er ca. 9 måneder, men det afhænger ikke kun af rygmuskulaturens udvikling, men derimod også af den højstol der bruges. Forskellige modeller egner sig under visse omstændigheder kun til ældre børn og tager udgangspunkt i, at barnet kan holde sig oprejst uden hjælp, mens andre modeller er mere lige som en autostol, hvor babyen ligger i en slags skål og ikke behøver støtte. Vær opmærksom på den siddeposition, som en højstol til børn kræver. Hvis den ikke er behagelig eller lige frem begrænser barnets bevægemuligheder, skal du ikke købe stolen.

Hvor længe har man brug for en højstol?

Der er delte meninger om dette spørgsmål. Der hersker generelt en mening om, at højstole bør bruges, indtil barnet er i stand til selv at sidde oprejst på en stol og kan støtte med begge fødder på jorden. Dette ville betyde, at de små poder alt efter højde skal sidde i højstol til de er fem-seks år gamle. Af sikkerhedsmæssige årsager og på grund af den anbefalede kropsholdning vælger mange forældre at gå over til at bruge en almindelig stol med en skammel til fødderne, lige så snart at barnet uden problemer kan indtage et helt måltid ved bordet uden nogen form for støtte.

Hvilke slags højstole findes der?

Udvalget af højstole er stort, og de forskellige modeller på markedet har forskellige fordele og ulemper og giver støtte til din baby på mange forskellige måder. Inden du køber en højstol, skal du stille dig selv følgende spørgsmål: Hvilke belastninger vil babyhøjstolen blive udsat for, har du brug for tilbehør som fx en sædeindsats, og endelig hvordan du kan garantere dit barns sikkerhed.

Den Tripp Trapp-lignende stol har et bakkebord til dit barns mad og desuden også en fodstøtte samt et yderlige trinbræt, så dit barn selv kan kravle op i stolen, så snart det er gammelt og stort nok til det. Denne babyhøjstol vokser i takt med din baby og kan som regel indstilles.

En kombihøjstol er særligt praktisk, fordi den består af en stol og et bord, som kan klappes sammen til måltiderne og derefter bruges som børnevenlig legeplads til børnene, som de kan male og lege på. Denne babyhøjstol kan altså stadig bruges, selv når de små poder selv kan sidde på almindelige stole ved bordet og ikke mere har brug for højstolens sikkerhed. Sammen med en sædeindsats til de første måneder kan dette bord altså bruges i mange år og skal ikke udskiftes.

Højstolen med babyindsats minder om en autostol og tillader yngre børn at sidde med ved bordet, selvom de stadig ikke kan sidde selv. Højstolen er udstyret med seler for at garantere dit barns sikkerhed, og indsatsen kan indstilles i alle mulige stillinger. Desværre kan denne babyhøjstol af naturlige årsager ofte kun bruges til barnet er tre år og skal så erstattes med en anden højstol.

Rejsehøjstolen er meget fleksibel, da den kan skilles ad og derfor komme med familien på ferie. Tilbehør som sædeindsats hjælper med at tilpasse stolen til din baby. Denne børnehøjstol er en midlertidig løsning til feriedagene.

Hvilken højstol er den rigtige?

Det er vigtigt, at højstolen støtter barnet korrekt og har seler og sikkerhedsbøjler, som forhindrer barnet i at kunne rutsche ud af højstolen. Stolen skal være behagelig, så din baby ikke føler sig indespærret og forbinder højstolen med noget negativt. Grundlæggende skal du vælge mellem de stole, der ligesom vokser sammen med barnet eller kombihøjstolene, hvor begge slags har fordele og ulemper. Med hjælpemidler som en sædeindsats kan du udligne eventuelle forskelle i stolens størrelse og på den måde også tilpasse en større model til dit barns behov. Det afhænger dog meget af detaljer som størrelse, forarbejdning og materiale, hvilken højstol du i sidste ende beslutter dig for at købe.

Facit for købsbeslutningen: Det afhænger meget af din personlige smag, hvilken slags højstole du foretrækker. Du bør dog generelt være opmærksom på, om højstolen er godt forarbejdet, og der ikke er nogen skadestoffer i de anvendte materialer. Babyhøjstolen vil med tiden blive udsat for store belastninger og bør derfor være tilsvarende robust og stabil. Du bør også være opmærksom på dit barns sikkerhed, hvorfor elementer som sele til de første måneder skal være en del af indholdet. Desuden skal kanter og hjørner være rejfet, og stolen bør ikke have nogen huller, som de små barnefingre kan presse sig ind igennem.

Registrering nyhedsbrev
© tectake   |   Alle priser er inklusiv moms og fragt

Forsendelsesinformationer:Vi afsender din ordre samme dag, som du bestiller den, hvis: