Værktøjsvogne

Med en værktøjsvogn er værktøjet inden for rækkevidde

En værktøjsvogn er din transportable assistent på værkstedet, i kælderen eller i garagen. Den indeholder en masse hylder og skuffer, så du altid har dit værktøj lige ved hånden - uanset hvor du har brug for det. Moderne værkstedsvogne er nemlig udstyret med praktiske hjul, så de nemt kan skubbes fra A til B. Derfor er de en uundværlig hjælp for alle handymen og professionelle på arbejdet. Vi fortæller dig her, hvad du skal være opmærksom på, når du er på udkig efter et værktøjsskab.

Hvilken værktøjsvogn? Overvejelser forud for et køb

Før du vælger din værktøjsvogn, bør du stille dig selv et par spørgsmål: Har du først og fremmest brug for værktøjsvognen til privat brug eller til erhvervsmæssig brug? Modeller til professionelle håndværkere som bilmekanikere, tømrere eller montører er lavet i et robust materiale, da de skal kunne stå imod større belastninger - som fx. at kunne blive transporteret hen til en byggeplads eller til et andet værksted. Det ses naturligvis også på prisen.

Hobbyfolk er som regel ikke nødt til at grave så dybt i lommen - til lejlighedsvis brug findes der også værkstedvogne i god kvalitet til væsentligt billigere priser. Udstyret er også meget afgørende for prisen på din værktøjsvogn. Hvad er vigtigst for dig personligt? Skal din rullevogn fx. indeholde skuffer, der kan lukkes enkeltvis, antiskridmåtter i gummi eller skum, skillevægge eller en kopholder?

Spørg desuden dig selv, hvor stor din værktøjsvogn bør være. Her er det naturligvis også afgørende, hvor meget plads der er til rådighed i dit værksted. Hvis du vakler lidt imellem, hvilken størrelse du skal vælge, så anbefaler vi dig at vælge den største model, da du sikkert vil få endnu mere værktøj med tiden, som du jo så gerne vil kunne opbevare i din montagevogn. Vær dog her opmærksom på, at jo større og mere fuld din værkstedsvogn er, desto tungere er den at skubbe rundt med.

De væsentligste kendetegn for en værktøjsvogn i god kvalitet

Håndværkere ved det - godt værktøj er tungt. Derfor skal en montagevogn i god kvalitet kunne holde til lidt af hvert. Den er fremstillet i robuste materialer som kunststof og metal og har tilsvarende store hjul, der kan modstå den maksimale belastning. Også kuglelejerne og udtrækket på skufferne bør være af høj kvalitet, da de jo belastes flere gange i løbet af en arbejdsdag.

Det er praktisk med forskellige hylder og skuffer i forskellige størrelser, hvor de fladere hylder bør være højst oppe, og de større hylder længere nede på din værktøjsvogn. Vigtig info: Skufferne skal kunne låses, så uvedkommende gæster og børn ikke kan få adgang til dem. Det minimerer risikoen for at komme til skade. Det er lettest at have en centrallås, så du kan låse alle skufferne samtidig med en enkelt lås.

Værktøjsvogn: Tom eller fuld?

Du kan få montagevogne med eller uden indhold. Hvis man allerede har en masse værktøj selv og kun har brug for et fleksibelt sted at opbevare det, så vil man få mest ud af at købe en tom model, da den selvfølgelig er væsentligt billigere. Hvis du derimod er ved at indrette dit værksted på ny eller vil skifte til noget mere professionelt værktøj, så kan det helt sikkert betale sig at investere i en fyldt værktøjsvogn.

Hvis det er tilfældet, skal du ikke kun være opmærksom på kvaliteten og forarbejdningen af værkstedsvognen, men derimod også på værktøjets beskaffenhed. Endnu en fordel ved sådan en fyldt værktøjsvogn: Alt hvad du har brug for er allerede sorteret fint, og du kan begynde at arbejde lige med det samme. Fyldte rullevogne indeholder yderligere to skuffer til ekstra værktøj.

Antiskridmåtter til værktøjsvogn

For at forhindre at dit værktøj ruller rundt i skufferne på din værktøjsvogn, bør du putte passende antiskridmåtter i dem, da måtterne ikke er inkluderet i prisen. Det er et specielt tilbehør i kunststof, gummi eller skum, der råder over en præformet udsparing til dit værktøj. Heri kan du fx inddele skufferne i skraldenøgler, topnøglesæt, skruetrækkere og skruenøgler - det skaber orden i værktøjsvognen og sparer værdifuld tid. Ved at lave en klar inddeling af værktøjet har du altid lige det stykke værktøj ved hånden, som du skal bruge.

Yderligere tilbehør til din værktøjsvogn

Uanset om du har valgt at købe en fyldt eller en tom værktøjsvogn, så vil du ved hjælp af det rigtige værktøj få endnu mere hjælp til arbejdet. Et magnetleje som erstatning for en almindelig hylde sørger fx for, at metalgenstande som skruer og møtrikker ikke kan falde ned, mens en kande- og dåseholder holder kaffe og andre forfriskninger drikkeklar. Udstyr din værkstedvogn med en skuffeinddeler for at sortere fx søm og rawlplugs efter størrelse, eller vælg en arbejdsplade i noget bøgekrydsfiner, der monteres oven på værktøjsvognen og gør den til et transportabelt værkstedsbord.

Værktøjsvognen - uundværlig for handymen og professionelle

I sammenligning med et simpelt værktøjsskab eller en lille værktøjskuffert har en værkstedsvogn en afgørende fordel: På grund af de påmonterede hjul kan den ganske fleksibelt skubbes rundt til ethvert arbejdssted, og den viser hvor pænt og ordentligt værktøjet er sorteret ved hjælp af de praktiske skuffeinddelere og måtter. Det betyder, at du ikke længere skal lede efter dit værktøj i evigheder, da du hele tiden har det lige ved hånden. På den måde bliver det sjovt at arbejde - uanset om du er professionel håndværker eller bare kobler af med at hamre, save og skrue efter en lang uge på kontoret.