Opvarmning

Sort by
Pris
Kategorier
Farve
Material

Er infrarøde varmepaneler et godt alternativ?

De traditionelle opvarmningsmetoder med olie, el og gas har en lang række ulemper. Da det drejer sig om det, der hedder konvektionsopvarmning, opstår der en luftcirkulation under opvarmningen, som gør luften tør, spreder støv rundt på genstande og på gulvet og fremmer dannelse af skimmel. Herudover bruger konvektionsopvarmning meget energi, hvilket også ses tydeligt på varmeudgifterne. Det er derfor ikke tilfældigt, at så mange mennesker køber et infrarødt varmepanel, da det imponerer med sine mange fordele i forhold til de oprindelige opvarmningsmetoder. Grunden til at så mange mennesker vælger at købe et infrarødt varmepanel bunder i, at det udgør et godt supplement til at varme op med inden for husets fire vægge. Som en fuldstændig erstatning bliver den strømdrevne varme meget dyr med tiden.

Hvorfor købe et infrarødt varmepanel?

Varmepaneler med infrarød varme har en masse fordele i sammenligning med de traditionelle varmesystemer. Allerede på grund af de infrarøde strålers strålevarme og ikke konvektionsvarme forsvinder alle de negative egenskaber ved el-, olie-, eller gasvarme. Der er således heller ikke nogen luftcirkulation, som er dårligt for indeklimaet. Skimmel forebygges og støv bliver ikke spredt rundt i lokalet. Særligt for astmatikere og allergikere er det optimalt at bruge infrarød varme. Ved brug af konvektion opvarmes luften, som stiger til vejrs, og den kolde luft falder til bunds. Derfor forekommer det, at hovedet er varmt, mens fødderne er kolde. De infrarøde stråler fordeler sig jævnt rundt i rummet, hvorved der opstår en jævn varme. Strålerne trænger dybere ind i huden end konventionsvarme, hvilket betyder, at temperaturen automatisk føles højere, og du derfor kan indstille temperaturen til at være to grader lavere end på en traditionel radiator. På den måde kan du spare lidt på udgifterne, hvis du køber et infrarødt varmepanel. Anskaffelsesomkostningerne er meget lave, og selve varmepanelet fylder ikke særlig meget. Det er også hurtigt og nemt at installere varmepanelet. Yderligere fordele ved det er, at infrarøde varmepaneler har en lang levetid og er ret sikre, fordi de har et lukke. Herudover kan varmepanelet heller ikke fryse til.

Hvordan fungerer et infrarødt varmepanel?

Infrarøde varmepaneler virker ved hjælp af elektricitet. Elektriciteten bliver omdannet til infrarøde stråler, når den varmes op. Modsat konvektion afgiver infrarøde stråler varme ved hjælp af bølger. De opvarmer ikke luften direkte, men afgiver varme til personer, gulve, lofter osv., som så afgiver en jævn varme til rummet. Varmen trænger dybere ind i huden, og følelsen af infrarød varme kan sammenlignes med at ligge i solen eller at opholde sig i et rum med kakkelovn.

Hvor effektivt virker infrarøde varmepaneler?

Infrarøde varmepaneler virker væsentligt mere effektivt end de traditionelle opvarmningssystemer. Ca. 86 % af den energi, der bruges til at varme op med, bliver rent faktisk også omdannet til varmestråling. Ved brug af olieopvarmning bliver højst 80 % af energien udnyttet effektivt. Det omgivende areal er en af de vigtigste faktorer for at opnå en høj effektivitet for varmepaneler, der afgiver deres varme igennem infrarøde stråler. På den ene side kommer det an på væggenes eller møblernes materiale, der grænser op til varmepanelet. Nogle materialer leder varmen bedre end andre. Og på den anden side kan der afgives mindre varme i et tomt rum end i et fuldt møbleret rum med mange genstande.

Hvor varme bliver infrarøde varmepaneler?

Varmepanelers makstemperatur er forskellig alt efter producent og model. Generelt er det sådan, at overfladen på varmepladerne ca. bliver 90°C til 125°C varme.

Er infrarøde varmepaneler farlige?

Infrarøde varmepaneler er fuldstændigt ufarlige. Det er de samme stråler, som vi får fra solen, og de er livsvigtige. Infrarøde stråler styrker immunsystemet og føles generelt behagelige på kroppen.

Hvor meget sparer man ved brug af infrarøde varmepaneler?

Hvis du køber et infrarødt varmepanel, vil anskaffelsesprisen være ret lav. Det er kun, hvis du har planer om kun at fyre med infrarød varme, at det bliver en dyr affære. Omkostningerne kan være tre til fire gange højere, end hvis du fyrer med olie. Dog er de infrarøde strålers energi mere effektiv. Det kan godt betale sig at anskaffe sig et infrarødt varmepanel til dit hjem som supplement for at få et mere behageligt klima. I nogle rum kan det ligefrem være mere fornuftigt og billigere at bruge et infrarødt varmepanel. I en kolonihave eller i et feriehus ville det være væsentligt dyrere med et stort varmesystem med gas, olie eller el.

Hvor og hvordan hænger man det op?

I mange tilfælde bruges infrarøde varmepaneler netop i store rum eller på et større areal. Herunder fx i drivhuse, stalde, sportshaller, på fodboldbaner osv. Men disse apparater kan også udfolde deres fulde potentiale i et hus eller i en lejlighed, hvis du altså lige er opmærksom på et par enkelte ting. Du bør være opmærksom på, om vægge og vinduer er 100 % tætte, så der ikke går nogen energi tabt. De infrarøde varmepaneler findes i mange udgaver og former. De nyere modeller til indendørs brug kan ofte bæres og tages med. Der findes infrarøde varmepaneler, der ser ud som en kugle eller et spejl. På grund af deres alsidighed kan de placeres overalt i rummet. Ofte kan man også kombinere flere varmeflader til ét system. De placeres så højt oppe som muligt i bygningen eller i rummet. De forskellige varmefladers strålingsradiusser bør overlappe hinanden ude i kanterne. Placeringen af varmepanelet er naturligvis også afhængig af den strømkilde, som varmepanelet får sin energi fra.

Facit: Infrarøde varmepaneler er et nyttigt og dekorativt supplement til den bestående opvarmningsform i huset. De har rigtige mange fordele. De infrarøde stråler sørger for en behagelig varmefølelse i kroppen, fremmer immunsystemet og gennemblødningen. Det er billigt at anskaffe sig et infrarødt varmepanel, det er let at installere, og anvendelsesområderne er meget forskellige. Og det er ikke en gang alle fordelene. Hvis du synes, at almindelige varmeapparater er uskønne, så køb dig et infrarødt varmepanel.